Kweken en Verzorging
Op deze pagina vindt u:
– Algemene verzorgingstips
– Verzorging Phalaenopsis
– Verzorging Cambria soorten
– Verzorging Oncidium
– Voor meer specifieke verzorging op plantnaam (botanische planten) heeft de NOV een uitgebreide orchitheek
http://www.nov-orchidee.nl/
klik op button verzorging
kies orchitheek
ALGEMENE VERZORGING
Er bestaat een hardnekkig fabeltje dat orchideeën moeilijk te kweken zijn. Dat is onzin. Door kruisen en selecteren zijn er orchideeën ontwikkeld die in ieder normaal huis met een klein beetje moeite gekweekt kunnen worden. Deze planten worden steeds vaker in tuincentra te koop aangeboden. Als u geraniums kunt kweken, zijn er zeker ook orchideeën die bij u op de vensterbank te kweken zijn. Met een klein beetje bescherming tegen zon en regen kunnen veel soorten de zomer in hun pot op het balkon of in de tuin doorbrengen. Zodra de nacht temperatuur onder de 10°C zakt moeten ze weer naar binnen. Er zijn ook soorten die u op een vochtig plekje in de tuin in de grond kunt zetten. Met een kasje heeft u natuurlijk de meeste mogelijkheden. Zo’n kasje hoeft echt niet gloeiend heet gestookt te worden, als de temperatuur in de winter maar niet onder de 10 °C zakt. Ook in dit geval moet u er rekening mee houden dat u soorten moet uitzoeken die om dezelfde verzorging vragen. Het is dus verstandig om eerst te kijken waar u uw planten wilt gaan kweken om pas daarna de geschikte soorten uit te zoeken.
Er zijn een paar eenvoudige dingen die u moet weten om met succes uw orchidee(ën) te verzorgen.
Vocht : Dit is een belangrijk punt. Er zijn aardorchideeën en orchideeën die op bomen groeien. Voor de boomorchideeën geldt: de wortels willen een vochtige omgeving waar ze toch goed kunnen ademen. Vandaar dat orchideeënwortels graag groeien in een mengsel van turfbrokjes, schors, kurk of zelfs stukjes piepschuim. Vooral bij soorten met witte wortels met een groen puntje is dit van belang. Ademhaling is zo belangrijk dat sommige liefhebbers zelfs extra gaten in de bloempotten maken. Als u een vochtige serre of kas heeft kunt u proberen om een orchidee op een stukje kurk te kweken, maar eigenlijk is dat iets voor mensen met wat meer ervaring. Tropische aardorchideeën kunt u in gewone potgrond kweken. Vraag voor de zekerheid altijd of u te maken heeft met een aard- of een boomorchidee.
U kunt het beste af-en-toe véél water geven, zodat de hele pot doordrenkt is. Dat is beter dan vaak een beetje, waarbij alleen de oppervlakte van de pot nat wordt. Let bij besproeien en begieten goed op dat er geen water in de bladoksels blijft staan. Om de een of andere reden kunnen ze daar niet goed tegen en gaan de bladeren rotten als het te vaak voorkomt, vooral als het wat koeler is.
Orchideeën houden net als andere planten van een vochtige lucht.
U kunt daarvoor zorgen door ze regelmatig te besproeien en ze (op een schoteltje) in een bak met vochtig grind of kleikorrels te zetten. De bodem van de pot mag niet constant nat staan, vandaar het schoteltje!
Licht : Zoals alle andere planten hebben ook orchideeën licht nodig om te kunnen groeien. Hoeveel licht hangt af van de soort. Sommige soorten houden van volle zon, terwijl andere weer met wat minder toekunnen. Denk eraan dat uw planten (net als uzelf) verbranden als ze in de lente te snel in direct, fel zonlicht worden gezet.
Ze overleven het wel, maar er komen lelijke plekken op de bladeren. Als uw planten ’s zomers buiten staan krijgen ze, ook op beschaduwde plekken, meer licht dan binnenshuis.
Temperatuur : Voor het gemak praten de liefhebbers altijd over koele, gematigde en warme soorten. Voor in huis zijn de warme soorten eigenlijk het meest geschikt. Koele of gematigde soorten kunt u houden als u een onverwarmde maar lichte kamer heeft. Bijna alle soorten vinden het prettig als de temperatuur ’s nachts wat lager is dan overdag.
In het algemeen kun je zeggen dat ze zich lekker voelen bij precies dezelfde temperaturen waarbij ook u zich prettig voelt. Later zult u nog wel ontdekken dat er soorten zijn met een koele rustperiode en soorten die een paar maanden droog moeten staan om te gaan bloeien.
Voeding : Net als cactussen willen orchideeën maar heel weinig voedsel. U moet ze 1/10 geven van wat uw andere planten krijgen. Dus: in plaats van 1 theelepel kunstmest per liter geeft u 1 theelepel per 10 liter. Het is goed om één keer per maand zoveel water te geven dat resten kalk en kunstmest uit de bodem worden gespoeld. U kunt gerust een gewone kamerplantenmest gebruiken, als u hem maar sterk verdunt.
Om u gerust te stellen: orchideeën zijn in het algemeen sterke planten, zeker de Phalaenopsis, Oncidiums en andere soorten die in tuincentra worden verkocht. Bovendien worden de ‘gewone’ soorten in grote hoeveelheden gekweekt, zodat u zich niet schuldig hoeft te voelen als er per ongeluk een plantje dood gaat. Probeer altijd de naam van uw plant te weten te komen. Dan kan een ander u een beter advies geven over de verzorging.
PHALAENOPSIS
Dit zijn populaire planten. De naam betekent: “lijkend op een vlinder” en de bloemen lijken daar inderdaad een beetje op. Ze zijn meestal roze of wit. Ze groeien in de natuur op boomstammen in het oerwoud van Zuid-Oost Azië. De wortels moeten kunnen ademen, dus ze moeten in een luchtig mengsel worden geplant. Ze hebben een vochtige omgeving nodig. Na de bloei moet u de bloemstengel niet afknippen, omdat op dezelfde stengel meerdere keren bloemen komen! Door hun tropische afkomst houden ze van warmte. Ze hebben een nacht temperatuur van minstens 15 °C nodig. Deze planten hebben niet bijzonder veel licht nodig. Er zijn vele kruisingen gemaakt en het zijn in het algemeen goede kamerplanten. U kunt ze het beste eens in de twee jaar verpotten in grove schors, turfbrokjes of zelfs brokjes piepschuim. Al deze mengsels zijn goed.
Het hoeft alleen luchtig te zijn en voldoende vocht vast te houden. U begrijpt natuurlijk wel dat een plant die in piepschuim groeit vaker water moet krijgen dan eentje die in schors staat.
CAMBRIA
Deze planten zijn kruisingen tussen meerdere soorten die oorspronkelijk uit tropisch Zuid Amerika en de berggebieden daar komen. Cambria’s in de bloei zijn geschikt voor de huiskamer. Als de bloeistengel uitgebloeid is deze helemaal eruit snijden en de plant koeler zetten b.v. in de slaapkamer. Ze houden van een lichte, koele en luchtige omgeving. In de zomer mogen ze buiten in de schaduw staan.
ONCIDIUM
Deze planten komen uit tropisch Zuid Amerika. Ze bloeien met stengels van wel een meter lang. De bloempjes zijn klein en geel/bruin van kleur. Er zitten soms wel honderd bloemen op een stengel. Ook zij groeien op bomen, zodat de wortels moeten kunnen ademen. Oncidiums houden van licht, lucht en warmte. Er zijn soorten die van koelte houden, maar die vindt u bij de meer specialistische kwekers.